Antropofagi

måndag 8 december 2014

Vänder mig om

När Anonym Internetz-rappare är ute och rappar kan lyssnaren förvänta sig renaste rapp-guld garnerat med visdomar. Ta följande rekommendations-täta självhjälps-rapp om hur en med fördel kan välja att organisera sitt leverne:



Låt oss bryta ner det rad för rad.

"Det enda rimliga förhållningssättet: Behålla vettet/
hålla skeppet flytande vid ytan, och hålla efter/
attityderna som smyger efter dollartecken/
hålla grytan rykande, och hålla hästen/
ha en tidsplan, hålla den och hålla käften/
ha en krisplan, om en skulle komma efter/
ha det trivsamt, hålla koll och sålla bättre/
fy fan som man ångrar somma nätter/
prisa hålligång om sommarnätter/
mysa med sauvignon och många rätter/
skulle vilja applicera ånger-rätten/
på mitt liv typ göra ägg av omeletten/"

Anonym Internetz-rappare anför alltså (något rabiat) att det finns ett endaste rimligt förhållningssätt, och att detta inkluderar att behålla vettet (ej förlora förståndet), hålla skeppet flytande (ej gå under), hålla efter attityderna som smyger efter dollartecken (konsumistisk-kapitalistisk-materialistiska attityder), samt se till att hålla grytan rykande (se till att det finns mat på bordet). Rimligt, kan tyckas.

Vidare bör en hålla hästen, anglicism för hold your horses, vilket konnoterar att besinna sig och inte rusa iväg i blindo (tänka innan en talar etcetera).  Att "ha en tidsplan" är att ha en tid-satt planering – att "hålla den och hålla käften" är att helt enkelt walka the walk och inte bara talka the talk. Dock, en bör också ha en krisplan i fall att en skulle komma efter i tidsplanen.

Anonym Internetz-rappare framhåller också att en ska ha det trivsamt, men inte låta detta fördunkla omdömet – en bör med jämna rum stämma av sin position mot Pst/qs "hårfina gräns mellan livsnjutare och missbrukare." Ty, som bakfyllan lärt oss: Fy fan som man ångrar somma (somliga) nätter. Detta betyder emellertid inte att en ska förneka det dionysiska – en bör prisa hålligång, inte minst om sommarnätter. Och en bör banne mig ha det gött medelst vin, exempelvis sauvignon, och mat.

Musiken by MBMA on Grooveshark
[Uppdatering: Här var tidigare inbäddat MBMAs Musiken. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Klassiska MBMAs klassiska Musiken. Livsnjut/missbruk har nog rimmats mången gång sen dess.

Ibland kan en, med eller utan vin, få anledning att vilja applicera ånger-rätten på sitt liv, dvs. reversera ett skeende (göra ägg av omeletten). Anonym Internetz-rappare har dock även på annat håll lärt oss att "varje dynasti går förbi, tidens dynamik är inte reversibel/ om din apati överstiger din aptit kan du inte hedra livet/ mitt i smeten sittandes med bitterheten är kontraproduktivt/ bättre komma på i tid att titta framåt inte rikta blicken bakåt hela tiden." Det är termodynamikens andra huvudsats som gäckar oss som vanligt, eller som Lena Andersson skriver i Egenmäktigt förfarande: "Fysikernas bryderi: Att vi inte minns det som ännu ej har inträffat."


Tidens dynamik är inte reversibel!

När Anonym Internetz-rappare väl internetz-rappat oss dessa visa rader, ja då blir det enligt klassiskt rappformat en liten refräng. Den säger oss att

"Världen var sjuk, men jag kände det som/
att den byttes ut, när jag vände mig om/
ser du ett stup, eller en horisont/
det kan ta skruv, när du vänder dig om/"

dvs. att livet ofta är en fråga om perspektiv och att "färden kan va' vacker trots att världen den är fåcked åpp/ jävliga strapatser kan va värda något också."

Så beger vi oss utan skam eller blygsel in på vers nummer två:

"Spottar nötta gamla emo-rader/
borde göra något trevligt av det så jag doppar fötterna i Medelhavet/
promenerar över hela staden/
ni tror ni har citroner men jag flippar det till lemonaden/
fet skit som remouladen
relevanta rader, emulera Che Guevara mannen ner med adeln/
droppa eleganta bars som om du lever av det/
släpp en lärdom, så lär dom bli elever av det/
evigt avig eller helt betagen/
medelvägen, se det jävliga för vad det är, men också se behagen/
klart man snear över allt de vräker ner i haven/
håller inte riktigt måttet, som meterstaven/
att neoliberaler hatar jämlikhet är ingen hemlighet/
att de får röster ger en sten i magen/
eller är det bara gifterna de smular ner i maten/
för att göra oss apatiska i nederlaget/"

Denna vers öppnas med en glimt av självrannsakan – Anonym Internetz-rappare erkänner sig "spotta nötta gamla emo-rader", dvs. böla och klaga och kverulera. Men genast vänds det till något konstruktivt, när Anonym Internetz-rappare "doppar fötterna i Medelhavet", dvs. gör något oerhört gött av situationen. När rapparen sen promenerar omkring lite i stadens alla delar ser han samma svartsyn – folk tror de har citroner, men Anonym Internetz-rappare gör söt lemonad av de sura frukterna.

Nästa fyra bars inleds med konstaterandet att något (en får misstänka själva rappen) är "fet skit" likt en dansk sås. I nästa andetag heter det att raderna ifråga är relevanta, och att lyssnaren bör emulera Che Guevara (göra revolution) och störta adeln. Onekligen på tiden! Lyssnaren uppmanas även "droppa eleganta bars" som om en försörjde sig på det, samt att lära lyssnaren något vettigt (likt en annan KRS-1), ty de lär ju ta det till sig ("bli elever av det") om det är tillräckligt lärt.

Så var det halvtid i vers två. Sista halvan begynner med en frågeställning som tycks typisk för hela låt-bygget: Evigt avig eller helt betagen? Ständigt cynisk, eller naivt positiv? Nä, säger Anonym Internetz-rappare, "medelvägen" – visst, en ska se det jävliga för vad det är, men också se behagen. Vidare är miljöförstöring (inte minst av haven) något dåligt, och likt meterstaven (som är ca 0,2 mm kortare än en meter) håller sådant beteende inte måttet, i moraliskt hänseende.

Versen slutar med att konstatera nyliberalernas fientlighet gentemot jämlikhet, och en viss bitterhet över att dessa nyliberaler likväl inhöstar en och annan röst i demokratiska val. Detta är så störigt att det ger en klump i magen – men känslan kan lika gärna härledas till den myckna och medvetna förgiftning som högern bedriver i syfte att ta udden av vår revolutionära potential.

Vers 3:

"Klart jag vill behålla bärigheten/
hos argumenten, men det händer att jag satsar på att upprätthålla värdigheten/
så jag skarvar som skärgårdsfåglar/
hala jävla ålar, bulla som får mig att tulla så på ärligheten/
tvärvetenskapligheten är förfärligt fet men/
ibland tänker jag åt helvete med hela härligheten/
låt benägna nävar slå/
och låg trägna jävlar få belägra lägenheter/
men då hamnar vi väl i den där belägenheten/
då förfärliga förrädare gör jävligheter/
igen anledning att äventyra säkerheten/
ge oss lägre hyra, nya bostäder, och vägarbeten/
austerity är värre skit så värna freden/
annars kommer tjommar stjäla skit och värma skeden/
låt folk folk frodas och utveckla färdigheter/
samt en instinktiv benägenhet till kärligheten/"

Anonym Internetz-rappare självrannsakar här, vilket är den raka gatan fram. Hen säger sig helst vilja leverera sakliga och sanna argument, men hänfaller stundtals åt överdrifter för att vinna enskilda diskussioner. De personer som driver Anonym Internetz-rappare ut på sådana irrvägar, dessa är inget annat än hala jävla ålar.

Anonym Internetz-rappare hyser kärlek till tvärvetenskapligheten, till de olika vetenskapernas respektive roll i att beskriva och förklara den stratifierade verklighetens många aspekter och nivåer. Ibland blir emellertid ilskan övermäktig, och Anonym Internetz-rappare blir sugen på att rätt och slätt kötta. För all del, låt benägna nävar slå! Dock inser Anonym Internetz-rappare genast att sund, våldsam revolution riskerar att slå över i massakrer och illdåd där oskyldiga kan bli lidande. Kära härskarklass, det finns ingen anledning att äventyra säkerheten – vidta relevanta reformer så slipper ni slaktas!

Lägre hyra, nya bostäder och vägarbeten är självklart bara symboliska åtgärder. Vägarbeten kan lätt associeras till Nazi-Tyskland, något som bl.a. Leijonborg är inne på. Raden därpå klargör dock att det handlar om goda typer av stimulansåtgärder, i motsats till åtstramning-politik/austerity. Infrastruktursatsningar är trevligt, även om tåg och tub förmodligen är smartare än löjliga 60-tals-projekterade förbifarter för ökad trafikstockning.

Austerity är i alla fall kass – utan jobb och välfärd kommer "tjommar stjäla skit och värma skeden", dvs. hustla för bröd och skjuta heroin. Istället kan folk få göra meningsfulla och utvecklande saker, och därmed utvecklas i godartad riktning. Det blir alla trevligare av!

Kontentan: Ya'll can't see Anonym Internetz-rappare like Mat Murdock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar