Antropofagi

tisdag 30 september 2014

Odell-effekten

SVT-programmet Skandal! belyser i sitt första avsnitt vikten av att 1) titta på effekter av saker och ting, innan en tvärsäkert uttalar sig, och 2) lyssna på dem saken berör innan man tvärsäkert uttalar sig.

Det blev ett evigt böl om verket Okänd kvinna, det minns ni nog. Det hette att Odell spottade på psykiatrin, disrespekterade patienterna, slösade med skattepengar, och inte skapade konst.

Ser på på faktiska omständigheter ser det hela lite annorlunda ut. Som nämns i sluttampen på Skandal! så stod flera patientföreningar för personer som kommer i kontakt med psykiatrin bakom Odell – dessa menade att Odell uppmärksammade en viktig problematik. De personer som berörs av tvångsvården var alltså hela tiden positiva till Okänd kvinna.

Effekterna då? Som också lyfts i programmet Skandal! ledde Okänd kvinna-debatten till en utredning av användandet av tvångsvården inom psykiatrin. Utredningen ledde till att flera verksamheter kunde halvera antalet tvångsåtgärder. Behold, effekt!

Eberharts klagan över Odells konstverk tyder ju också på att Odells konstverk behövdes. Om den maktfullkomlighet psykiatrikern inte ser behovet av att diskutera det problem som patienterna upplever, då måste det till lite extra fyrverkeri för att få upp frågan på bordet.

Förresten, minns folk Den fastpända flickan-dokumentären i två delar på P1 dokumentär? Här har ni del 1:



...och del 2:
 

Det är heller inte direkt ovanligt att tvångsåtgärder skiter sig. Här har vi en patient som avled efter att ha suttit tvångbältad i 18 timmar. En snabb sökning visar också att det pågår arbete för att ta fram metoder som minskar behovet av tvångsvård – se här.

Summa summarum så gav Odells Okänd kvinna en godartad och önskad effekt. Huruvida det var konst är kanske vad en kallar en pseudodiskussion. Såhär och såhär tycker Antropofagi om konst sedan tidigare, och därmed basta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar