Antropofagi

tisdag 12 augusti 2014

Tjänare, tjänare

I söndagens debatt i SVT menade Ali Esbati, angående RUT-bidraget, att man ej bör subventionera rika människor som vill ha tjänstefolk. De svarslösa borgarna undvek sakfrågan och bannade istället Esbati för användandet av ordet "tjänstefolk". Kul då att den här sidan finns! Tjänstefolk.se – "marknadsplatsen för hushållsnära tjänster" – förmedlar, just det, tjänstefolk. Sidan piga.nu, "unna familjen vardagslyx", är inne på samma spår.

(Förresten, här svarar Esbati själv på kritiken.)

På tal om borgerlighetens många snedsteg är det faktiskt riktigt vidrigt att man numera lottar ut åldringar. Nej, det är inte ett skämt. Gamlingar som inte vill nyttja sin påtvingade "valfrihet" och sätta sig in i vilka aktörer som befolkar åldringsvården, de lottas ut till random aktörer. Således kullkastas det grundläggande nyliberala argumentet att konkurrens leder till ökad kvalitet. (Detta är för övrigt motbevisat – att bedriva vård och omsorg är inte samma sak som att sälja jeans eller bygga hus.) Kunderna, brukarna, vårdtagarna – kalla det vad du vill – har nämligen ingen möjlighet att skaffa sig ens i närheten av perfekt information om aktörerna och deras verksamheter. Den selektions-mekanism som ligger till grund för idén om att konkurrens leder till kvalitet, är därmed obefintlig.

Att lotta ut folk, är det då lösningen när de trötta gamlingarna inte kan eller vill välja? I den totalitära kapitalismens paradigm är det naturligtvis det, eftersom människor är varor. Kommodifiering av kroppar är en paradgren. Ja till sexköp, surrogatmödraskap, riskkapitalister i välfärden – allt högern vill är att göra människor köp-bara, och skapa tillräckligt stor nöd för att de ska vilja sälja sig. Lite fritt val, tack. Med pistolen mot huvudet kan du fritt välja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar